Babaúszás

Egy évtizeddel ezelőtt még igazi újdonságnak számított itthon az első babaúszó tanfolyam. Már az elnevezés is sok vitát kavart, hiszen azt mindenki tudja, hogy a csecsemőknél tulajdonképpen nem úszásról beszélünk, hanem a velük született búvárreflex megőrzéséről.

A név jobb híján maradt, s azóta egyre-másra szaporodtak azok a helyek, ahol a lelkes szülök már három hónapos kórtól együtt tanulhatnak a babákkal.

Mi is az a búvárreflex és mire jó a babaúszás?

A víz, mint tudjuk, természetes közeg a csecsemők számára, hiszen az anyaméhben is magzatvízben úszkálnak. A gyerekekben hat hónapos korig él az úgynevezett búvárösztön, aminek a lényege, hogy a légzés mindig kilégzéssel indul, így ha víz alá kerül sem lélegzik be vizet. A babaúszásnak a legfontosabb szerepe az, hogy ezt az ösztönt ne engedjük elsorvadni. A szakemberek szerint 1 éves kor után már ez a reflex nem törlődik, ezért tanácsolják a szülőknek, hogy a tanfolyam befejezése után is hetente-kéthetente járjanak uszodába a kicsikkel. Az is fontos, hogy a búvárreflex kifújással old, tehát ezek a babák, ha megfáznak, természetes dolog, hogy orrot fújnak, így kevésbé alakulnak ki szövődmények. Nő a tüdő befogadó képessége és ez a tudósok szerint az értelmi képességre is hat, mivel javul az agy oxigénellátása.

Sokan a fertőzésektől féltve a bébiket, ódzkodnak attól, hogy normál uszodai medencébe vigyék őket, pedig az erről szóló szakirodalom mindegyike hangsúlyozza, hogy nincs szükség náluk extra higiéniára. A csecsemőknek pontosan olyan a védekező rendszere, mint a felnőtteknek, ezért egy víztisztítós medence semmivel több veszélyt nem jelent számukra.

Mikor és mennyi ideig járjunk „úszásoktatásra”?

Az első diperteoltás után, amit általában három hónapos korukig megkapnak, érdemes elkezdeni a foglalkozást és hat hónapos korukra el kell jutni odáig, hogy megismerjék a főbb gyakorlatokat. Hogy ez miért szükséges egyáltalán; nagyon jó hatással van a szervezet ellenálló képességére és a mozgásfejlődést is elősegíti. Ezek a babák sokkal előbb végeznek bizonyos mozgásokat, mint kortársaik. Mikor a baba már felismeri az édesanyját, még nem tud hozzá menni, de a vízben a hívó mozdulatra elindul felé. S, itt érdemes megjegyezni, hogy szintén a szakirodalom szerint az az ideális, ha mindkét szülő, de legalább az anyuka együtt van a gyerekkel. Így gyorsabban halad, nem kell megszoknia, hogy nincs mellette az a felnőtt, akivel egyébként az egész napját tölti. Általában 3-4 hónap kell ahhoz, hogy a szülőket megtanítsák azokra a mozdulatokra, amit később már egyedül is el tudnak végezni a kicsikkel.

Mielőtt azonban elindulnánk a picikkel az uszodába érdemes otthon a kádban hozzászoktatni őket a 30 fokos vízhez és jó, ha már az első fürdetéstől bő vízzel locsoljuk az arcát, hogy a reflex megmaradjon. Habár elvileg ez az ösztön minden babánál 6 hónapos korig él, mindenképpen ellenőriztessük orvossal!

Győri Anna